Článek

18 slov pro Daliboru Bijelić

Ženy za objektivem
Napsala
Ženy za objektivem

Takto označené rozhovory a další články pro vás připravujeme v rámci týmu Ženy za objektivem. Nejčastěji ve dvojici Jona Novak a Iva Krochotová.

https://www.zenyzaobjektivem.cz/ http://instagram.com/zenyzaobjektivem/ https://www.facebook.com/zenyzaobjektivem/ https://www.facebook.com/groups/zenyzaobjektivem/

Foťák?

Ten co cvaká. Začala jsem s Canonem jako hodně mladá holka, tak jsem u Canonu zůstala. Upřímně, je mi to jedno. Mám i Fujifilm X100F pro každodenní cvakání a x dalších foťáků. Zakázky fotím na D5MKIII a nejnovější přírůstek je bezzrcadlovka R6.

Objektiv?

Oblíbený - 35mm. Fotím na pevný, zoom nemám. Můj zoom jsou moje nohy.

Žánr?

Když řeknete žánr tak moje hlava hned přemýšlí o filmech :) Můj oblíbený foto-žánr je asi street fotka.

První kšeft?

To bylo tak dávno, že už si nepamatuju, který byl de facto ten první. První, který pro mne něco znamenal, a kdy to vše začalo s focením svateb - byla svatba, vlastně destinační, ve Splitu (jižní Chorvatsko), kam jsem jela za párem, který si mohl dopřát kohokoliv (peníze nebyly problém), ale chtěli mě. Poznali jsme se osobně a strašně si padli do oka, a poté co se dozvěděli že fotím (fotila jsem jen pro sebe, portréty a podobně) zeptali se mě jestli bych jim nepřijela nafotit svatbu tak, jak já ji vidím. Dnes chápu, že to bylo něco, co by měl zažít každý, hlavně na začátku. Že se někomu líbí vaše práce a vy jako člověk. A proto vás chce. Naučilo mě to, že je strašně důležité, aby se ti klienti do vás jako fotografa tak trochu zamilovali. A vy do nich taky. Bez toho je to jen práce, jako každá jiná.

Dalibora

Dalibora Bijelić

Dalibora Bijelić, česko-chorvatská svatební a rodinná fotografka, která se specializuje na intimní svatby a elopementy. V jejím portfoliu najdete vedle svatebních fotografií i krásné párové a rodinné portréty plné emocí. Kromě samotného focení se Dali věnuje také předávání zkušeností pomocí workshopů, které se konají i v ČR. Pravidelně v Olomouci pořádá vlastní workshop Capturing Happiness, organizovala i zahraniční workshop v Chorvatsku pro české fotografy. Domluvit se s ní můžete také na online či offline mentoringu.

Tvé úspěchy?

Za svůj největší úspěch považuji to, že ještě pořád, po dvanácti letech, miluji svou práci a miluji život, který jsem si cestou vybudovala. Úspěch je totiž strašně relativní věc. Pro někoho je úspěch být bohatý. Pro někoho šťastný. Pro někoho cestovat a vidět svět. Pro někoho rodina. Jsem úspěšná, protože mám krásnou rodinu a lidi, co mě mají rádi proto, kdo jsem. Pokud bych měla vybrat konkrétní úspěch ve fotografii, tak by to pro mě určitě bylo focení pro The New York Times a jedna svatba, o které nemůžu veřejně nic říct. :)

Na čem pracuješ?

Právě připravuji workshopy a přednášky. A dělám update webovek.

Budoucnost? Co dál?

I nadále dělat co miluju, milovat, co dělám. Dělit se o to s těmi, kteří se chtějí učit a posouvat někam dál. Být čím jsem, a možná objevit i nějaký nový kousek sebe.

Ženy za objektivem?

Mají můj velký obdiv. Málokdy jsem u můžu fotografů zažila empatii, jakou vidím ve fotografii, které tvoří ženy. Mám hodně vzorů právě v ženách fotografkách, jak žijících, tak i v těch, co pro nás, nové generace, budovaly cestu.

Ještě něco?

Přeji krásný den těm, co dočetly až sem, a jen snad ještě na závěr - věřte si, a dělejte to, co vás činí šťastnými. Život je jen jeden.

Zpět na výpis článků

Sleduj nás na Instagramu @zenyzaobjektivem