Článek

18 slov pro Elišku Fischerovou

Ženy za objektivem
Napsala
Ženy za objektivem

Takto označené rozhovory a další články pro vás připravujeme v rámci týmu Ženy za objektivem. Nejčastěji ve dvojici Jona Novak a Iva Krochotová.

https://www.zenyzaobjektivem.cz/ http://instagram.com/zenyzaobjektivem/ https://www.facebook.com/zenyzaobjektivem/ https://www.facebook.com/groups/zenyzaobjektivem/

Foťák?

Fujifilm GFX 50r. Jsem ráda, že si mě Fujifilm CZ vybral a dal mi na starost právě tenhle střední formát. Ohromně mě to zpomalilo a mám pocit, jako kdybych fotila na film. Od té doby si ze svateb a focení nosím mnohem méně fotek.

Objektiv?

Ke střednímu formátu vlastním pouze 63mm což je ekvivalent 50mm na full framu. A k ostatním fujinkám je to zase 35mm což je ekvivalent 50mm na full framu. A 23 mm což je 35. Mám vždy dvě těla na focení a tohle jsou moje must have skla na vše.

Žánr?

Svatby a surprise proposals (tajné žádosti o ruku). Ale jak říkám já - cokoliv co zahrnuje lidi.

První kšeft?

Ty jo, to je tak dávno někdy kolem roku 2008, že si to asi nevybavím. Začínala jsem fotit portréty holek. Velice brzy na to přišly rodiny a od rodin svatby. Pamatuju si na svojí první opravdu placenou zakázku svatby, byla to moje kamarádka z letního tábora. A tenkrát (2010) jsem si za celodenní focení řekla asi 8500 a připadalo mi to jako všechny peníze světa.

Eliška

Eliška Fischerová

Vystupuje pod značkou Khiria. Je mezinárodní svatební fotografka, mentorka, ambasadorka Fujifilmu a podcasterka.

Vystudovala reklamní fotografii a studium dokončila na Fakultě umění a designu. Na svém kontě má řadu úspěchů, mj. ocenění Czech Press Photo a nominaci na World Press Photo.

Věnuje se primárně (destinační) svatební fotografii, ale v jejím portfoliu najdete i rodinná či zásnubní focení. Své zkušenosti předává dál na workshopech a online kurzech, ale také v rámci one-on-one mentoringu. Do uší si můžete pustit její novější počin Khiria Podcast.

Tvé úspěchy?

Tohle je hrozně těžká otázka a dost se proměňuje. Jsem ráda, že jsem se dostala jako jedna ze tří do magisterského studia Photography in English na FUD UJEP. Jsem hrdá na ocenění Czech Press Photo Canon Junior Award a nominaci na World Press Photo Joop Swart Master Class. A ze svateb, které mě živí poslední roky jsou to všechny destination weddings. Taková meta pro mě, jako svatební fotografku, byla svatba v Hong Kongu a několikrát Amerika. Ale největší úspěch je asi to, že jsem si v 15 vybrala fotoaparát a o 17 let později tam stále ja ta stejná posedlost a vášeň. Fotka je to, co mě živí nejen finančně. Je to prostě neopomenutelný palivo mého života.

Na čem pracuješ?

Právě jsme s Pavlem Vávrou dopracovali na Origins Workshop (kdo nestihl, stále si může koupit záznam a dostat 50% slevu na knihu od Kvalitních fotek), který proběhl 2. února. A já se teď v období fotícího klidu, kdy se nic moc neděje, soustředím na svůj offlinový třídenní workshop, který proběhne 27-29. března na samotě u lesa s wellness a spoustou vína. A to bych nebyla já, abych to zase trochu nezměnila. Letos chci, aby to bylo hlavně o tvůrčím procesu a chci fotografy naučit myslet kreativně.

Budoucnost? Co dál?

Já doufám, že to budu pořád já a foťák! Korona mě otočila k učení. A já tak mohu 6 let studia fotografie u velkých jmen české fotografie zúročit. Chtěla bych všem lidem, kteří ke mě chodí na vzdělání ukázat jak krásný nástroj mají v ruce a co vše jim fotoaparát může přinést. A posedlo mě to nadšením stejně jako mě kolem roku 2013 posedly svatby, kdy jsem denně přemýšlela nad tím, jak to mohu dělat, aby to fungovalo. Teď denně přemýšlím nad tím, co bych mohla vymyslet za vzdělání. Mám toho v hlavě spoustu, jen nějak na vše není čas. Takže jsem sama zvědavá, jak dlouho budu fotografka/mentorka. Nebo jestli jednoho dne nebudu "úča" Khiria na plný úvazek :))

Ženy za objektivem?

V Čechách strašně moc chybí networking a komunity. Takže kdokoliv, kdo se rozhodne obětovat čas komunitnímu budování a dává do kupy prostor pro to, aby se lidi mohli podpořit a poznat - fandím. A ráda podpořím jak budu moct.

Ještě něco?

Děkuju za vyzpovídání. A chtěla bych všem ženám za objektivem popřát, ať je rok 2022 plný skvělých momentů před i za objektivem. A kdybyste se se mnou chtěli potkávat virtuálně pravidelně, tak doporučuji k poslechu můj Khiria podcast. Na všech poslechových apps i na YouTube s videem.

Zpět na výpis článků

Sleduj nás na Instagramu @zenyzaobjektivem