Foto: Veronika Kameníková

Článek

5 důvodů, proč mít focení jen jako koníček

Veronika Kameníková
Napsala
Veronika Kameníková

Začínala běháním po zahradě s maličkým kompaktem, aby měla fotky do školního fotokroužku. O pár let později googlila, jak probíhá svatba, když měla svou první nafotit. Při studiu žurnalistiky si splnila sen o fotce v novinách, ale zjistila, že novinařina není nic pro ni. Psaní a focení se později spojilo v práci se sociálními sítěmi a k focení svateb přirozeně postupně přibyly také rodiny.

https://www.instagram.com/veronika.foto/ https://cz.linkedin.com/in/veronika-kovarova

Svoboda

Jednoduše můžete fotit kdy chcete a co chcete. Třeba jen tehdy, když máte plnou hlavu nápadů. Ve zpracování máte naprostou volnost a můžete experimentovat. Což se o focení pro klienty úplně říct nedá. I tady samozřejmě můžete mít jistou míru volnosti, ale nejde čekat na to, až budete mít múzu, často dokonce ani na dobré světlo (například při focení svatby nebo jiné reportáže). Očekává se, že fotky budou odpovídat jisté kvalitě, bez ohledu na podmínky. Větší volnost nahrává i vaší kreativitě. Znáte to, když něco musíte, najednou se vám do toho tolik nechce a nápady ne a ne přicházet. I když focení milujete! Mimo to můžete fotit jen tak často jak chcete, ne jak vám dovolí hypotéka a složenky ve schránce.

Foto: Veronika Kameníková

Administrativa

Daně, ó daně. A nejen ony, faktury, smlouvy, komunikace s klienty, marketing. Pokud si založíte živnost a focení se stane vaší prací, zjistíte, že než s foťákem v ruce trávíte mnohem víc času za počítačem. Nic co by se nedalo zvládnout, ale ne vždy je to úplně zábava.

Žádné deadliny

Pokud fotíte výlet s přáteli, možná vás budou hned po příchodu domů bombardovat zprávami, že chtějí vidět fotky. Ony budou, ale až se vám bude chtít (já vím, nejspíš se na ně vrhnete hned, protože jste samy zvědavé). U placených zakázek je deadline daný a vždycky se přibližuje asi tak desetkrát rychleji než třeba termín dovolené! V případě firemních zakázek možná na vašich fotkách stojí spuštění kampaně, v případě rodinných fotek pak tvorba kalendáře pro babičky. Deadline je deadline a plánování je nutnost. Fotografka vám často řekne, kde bude trávit čas v konkrétní termín klidně půl roku dopředu. :)

Foto: Veronika Kameníková

Někdy je to dřina

Že je focení radost asi říkat nemusím. Profi focení je ale občas taky dřina. Jak fyzická - zabrat dostávají nohy, záda i oči, tak psychická. Velká část práce fotografa není vidět a tak neustále vysvětlujete, že nafocením vaše práce teprve začíná. Cenotvorba je pak kapitolou sama pro sebe. Sociální sítě také svádějí k porovnávání a je lehké začít o vlastní práci pochybovat. A množství neupravených fotek se mezitím kupí a kupí.

Foto: Veronika Kameníková

Ne každému práce fotografky sedne

Protože vás focení baví, neznamená to, že musíte být jednou profi fotograf. Někdy se stane, že kamarádce hezky vyfotíte psa, pak děti a najednou máte poptávku na focení první svatby. Já jsem první svatbu fotila ve svých 17 a musela jsem si googlit, jak vůbec taková svatba probíhá. Pokud vás to láká a vyjasníte si vzájemná očekávání, nebojte se a zkuste to! Jen tak zjistíte, jestli je to ten směr, kterým se chcete posouvat. Možná ale zjistíte, že jste na to moc velcí introverti, cítíte se lépe při focení přírody a zvířat a svatby a komerční focení vás vlastně tolik nebaví. Nebo se nechcete svazovat požadavky druhých, trávit tolik času u počítače. Někdy je to těžké, ale je super umět si to přiznat a nenutit se do něčeho, v čem se necítíte dobře. Můžete fotit krásně, možná i lépe než někteří profíci a klidně jen tak pro radost!

Zpět na výpis článků

Sleduj nás na Instagramu @zenyzaobjektivem