Foto: Jona Novak

Článek

5 tipů, jak uvolnit páry při focení

Jona Novak
Napsala
Jona Novak

Johana Novak je zkušená konzultantka z Prahy, specializující se na podporu žen-fotografek v rozvoji jejich podnikání v digitálním světě. Díky své vlastní zkušenosti jako profesionální fotografka, má Johana hluboké znalosti businessových potřeb a výzev, se kterými se fotografky setkávají. I proto založila projekt Ženy za objektivem, aby mohla dalším fotografkám podat pomocnou ruku. Svou práci ve fotografii, spojenou s bohatými znalostmi v oblasti e-commerce a online marketingu, využívá k poskytování cíleného poradenství a strategií pro zlepšení online prezentace a prodeje. Johana je zastánkyní automatizace procesů a inteligentního využití technologií. Její přístup je založen na kombinaci osobních zkušeností, kreativity a strategického myšlení, což činí z Johany ideálního partnera pro fotografky, které chtějí své podnikání posunout na další úroveň.

https://johananovak.cz https://www.instagram.com/johana_novak/

Jste ve světě párového focení nové a je pro vás těžké řešit všechno najednou? Kromě kompozice, světla a póz patří k focení neodmyslitelně i komunikace s klientem. Je to dokonce jedna z nejdůležitějších součástí celého procesu. Kromě sladění očekávání, o kterém si povíme někdy příště, je komunikace také nástroj, jak zákazníka před fotoaparátem uvolnit. Víte, jak na to? Pokud je pro vás tahle část trochu “tricky”, přijde vám náš dnešní článek vhod.

Foto: Jona Novak

1. Povídejte si o všem pěkném

První pravidlo je nasnadě. Povídejte si. A povídejte si o hezkých věcech. Záměrně se vyhněte tématům, která mohou být náročná, dělicí nebo dokonce ubližujicí, jako jsou politika, ale taky třeba děti, či svatba, pokud na ní zrovna nejste :) Naopak, vezměte je do těch nejhezčích vzpomínek, ptejte se, jak se seznámili, co je na tom druhém zaujalo, jak vypadalo jejich první rande a tak dále. Zkrátka a dobře, nalaďte je na láskyplnou notu. Na fotkách to bude znát.

2. Pohyb je váš nejlepší kamarád

Jen málokdo se uvolní při klasickém pózování, na druhou stranu nějaká forma pohybu je přirozená pro každého. Pokud tedy potřebujete lidi uvolnit, rozhýbejte je. Nechte je chodit sem a tam, objímat se, zapojte zvedačky, nechte je skákat jeden druhému na záda či do náruče, anebo poproste pár, ať si zatancuje. Získat můžete milé fotky při společných aktivitách, ale také upřímné úsměvy, či smích. A o emoce nám jde především.

Foto: Jona Novak

3. Hudba řekne více než tisíc slov

Kde nepomůžou slova, nebo vázne řeč, tam pomůže hudba. Pustit páru hudbu (samozřejmě v prostředí, kde se to hodí) vám může usnadnit komunikaci. Zeptejte se na jejich písničku, a kdo ví, třeba beze slov propojíte první dva body, hezká vzpomínka k tanci přímo vybízí.

4. Vtípky jsou legrace

Váš smysl pro humor může být zcela odlišný, tak s fórky opatrně, pokud nevíte, že jste všěichni na stejné vlně. Můžete si ale vsadit na to, že pár před vámi spolu humor alespoň do určité míry sdílí, možná mají dokonce nějaké inside joky. Nechte je, ať spolu vtipkují. Ať vám jeden z nich poví vtip, který druhého rozesměje, nebo ať ho zašeptá druhému do ucha. Získat můžete přirozený smích, drobné chichotání... a ano, někdy taky oči protočené v sloup. Buďte připravení takovou náladu případně odlehčit.

Foto: Jona Novak

5. Kdo si hraje, nezlobí

Kde dojdou všechny ostatní nástroje, tam pomůžou triky a fígle. Když už nevíte kudy kam, sáhněte po hrách. Použít můžete drobné kvízy, které nemají ukázat, jak dobře se daný pár zná, ale pomoct odlehčit atmosféru. Dobře funguje, když páry mluví jeden přes druhého, zkuste třeba oblíbené jídlo na 3, odčasujte 1,2,3 a počkejte si na vykřiknutí. Těsně před vykřiknutím dostanete často zamyšlené pohledy, těsně po pak smích nebo jiné skutečné emoce, třeba budete mít štěstí i na překvapení.

Líbily se vám naše dnešní tipy? Sdílejte článek na sociálních sítích. A třeba i připište své vlastní!

Zpět na výpis článků

Sleduj nás na Instagramu @zenyzaobjektivem