Foto: Veronika Kameníková

Článek

5 Tipů na čtení nejen pro fotografky

Veronika Kameníková
Napsala
Veronika Kameníková

Začínala běháním po zahradě s maličkým kompaktem, aby měla fotky do školního fotokroužku. O pár let později googlila, jak probíhá svatba, když měla svou první nafotit. Při studiu žurnalistiky si splnila sen o fotce v novinách, ale zjistila, že novinařina není nic pro ni. Psaní a focení se později spojilo v práci se sociálními sítěmi a k focení svateb přirozeně postupně přibyly také rodiny.

https://www.instagram.com/veronika.foto/ https://cz.linkedin.com/in/veronika-kovarova

Co děláte, když nefotíte? Čtete? Pak čtěte dál! Máme pro vás několik tipů na čtení, které nakopne vaši kreativitu a rozšíří vaše obzory. U některých knížek si odpočinete, u jiných naopak možná popadnete do ruky tužku a budete si dělat výpisky, aby vám nic neuteklo. Možná vás to překvapí, ale ani jedna není o focení.

Foto: Veronika Kameníková

Jak na sítě

(Eliška Vyhnánková, Michelle Losekoot)

Bible pro všechny, kteří pracují se sociálními sítěmi. Vezme vás do hospody, na koktejlovou párty i rande s vaším ex a pomůže vám sítě využívat tak efektivně, jak jen algoritmy dovolí. Poradí, jak zaujmout, naučí naslouchat, vyprávět a vše průběžně vyhodnocovat. Co fungovalo včera, nemusí fungovat dnes. Kdo někdy pracoval třeba s Facebookem, ví, že tam to platí dvojnásob.

Na volné noze

(Robert Vlach)

Pokud je knížka od Michelle a Elišky biblí sociálních sítí, tak toto je bible podnikání. Knížka vás provede od vystavení první faktury po zavedený (nejen) foto byznys. Že to bude bez přešlapů vám sice nezaručí, ale určitě vám pomůže najít správný směr. Na cesty ji vzhledem k počtu stránek přibalte raději v elektronické verzi. :)

Web ostrý jako břitva

(Jan Řezáč)

Máte svůj web? Nebo byste ho rády měly, ale jeho vytvoření (jako já) neustále odkládáte? Ať už ho plánujete zadat externě, nebo vytvořit na vlastní pěst z šablony, tahle knížka se vám bude určitě hodit. Přiměje vás přemýšlet o webech trochu jinak. Protože co je hezké, nemusí být vždycky funkční.

Foto: Veronika Kameníková

Kraď jako umělec

(Austin Kleon)

Oddechovka, kterou možná přečtete během jednoho odpoledne. Dozvíte se, že není krádež jako krádež a že ani zapnout místo Lightroomu v počítači Netflix nemusí být vždy na škodu. I tam se dá totiž krást. Co? No přece inspirace! Kompozice záběrů, barvy… Je zkrátka všude kolem nás.

Proč spíme

(Matthew Walker)

Ať hodí krytkou, kdo někdy neupravoval fotky dlouho do noci! Tak schválně, kolik hodin jste naspaly za tu poslední? Pokud to bylo méně než 8, tak určitě doporučuju sáhnout po této knížce. Děti sice v noci nepočkají, ale deadliny by měly. Zdraví máme jen jedno.

Zpět na výpis článků

Sleduj nás na Instagramu @zenyzaobjektivem