Článek

Jak můžu jako fotografka využít AI? (AI, 1. část)

Jona Novak
Napsala
Jona Novak

Johana Novak je zkušená konzultantka z Prahy, specializující se na podporu žen-fotografek v rozvoji jejich podnikání v digitálním světě. Díky své vlastní zkušenosti jako profesionální fotografka, má Johana hluboké znalosti businessových potřeb a výzev, se kterými se fotografky setkávají. I proto založila projekt Ženy za objektivem, aby mohla dalším fotografkám podat pomocnou ruku. Svou práci ve fotografii, spojenou s bohatými znalostmi v oblasti e-commerce a online marketingu, využívá k poskytování cíleného poradenství a strategií pro zlepšení online prezentace a prodeje. Johana je zastánkyní automatizace procesů a inteligentního využití technologií. Její přístup je založen na kombinaci osobních zkušeností, kreativity a strategického myšlení, což činí z Johany ideálního partnera pro fotografky, které chtějí své podnikání posunout na další úroveň.

https://johananovak.cz https://www.instagram.com/johana_novak/

Našla bych desítky způsobů, jak mi jako fotografce může AI (umělá inteligence) usnadnit práci, ale protože by to bylo na dlouhé psaní, vezmeme to dnes pěkně od začátku a celé to rozdělíme do několika článků.

1. Zrychlení workflow

Použití AI může zrychlit řadu úkolů: selekci fotografií, retušování a korekci expozice. To vám může zásadně ušetřit čas. V rámci selekce můžete omrknout například Narrative Select, nebo Aftershoot. S editací vám pomůže například Imagen. (Přes tento Imagen link byste měli dostat 1500 editů zdarma).

2. Zlepšení kvality fotografií

AI nástroje můžete využít pro zlepšení kvality fotek. Zvýšení ostrosti, redukce šumu, zlepšení barev. Tyhle nástroje už nejspíš používáte, jsou totiž zabudované přímo v Lightroomu (a asi nejenom v něm).

3. Photoshop Beta

Asi všichni jsme už vyzkoušeli magické nástroje ve Photoshop Beta na dopočítání pozadí, a kdo se k tomu ještě nedostal, jde na to právě teď ;) Použijte AI k dopočítání kusů fotek – vyretušujte cokoliv z pozadí, upravte crop jako byste si na místě poodstoupili atd.

Než jsem článek zveřejnila, už to máme všichni i v klasickém Photoshopu :)

4. Vytvoření uměleckých fotografií

Pokud vás ve tvorbě doteď něco omezovalo, je tomu konec. Využijte AI a tvořte malby, kresby nebo jiné speciální efekty. Nebo rovnou zasaďte modely do neexistujících světů. Během chvilky tak vytvoříte unikátní díla, a to naprosto kdekoliv. Je to pořád ještě fotografie? Kdo ví. Vedou se o tom velké diskuze, doporučuji si vygooglit jméno Boris Eldagsen, nebo termín Promptography.

5. Vyhledávač na steroidech

Jestli jste doposud hledaly všechno na Google, teď se můžete obrátit na chatbota a nechat si poradit přímo od něj. Třeba s vhodnými fotolokacemi, nebo problémy vašich klientů. Nevěříte? Zkuste to.

6. Zlepšení marketingových kampaní

Potřebujete pomoci s marketingem? Využijte AI nástroje. Chatboti za vás budou odpovídat na dotazy zákazníků, textové sofwary za vás můžou psát příspěvky nebo články, a pomoci vám může AI i s personalizací obsahu pro vaše cílové publikum, generováním nápadů na příspěvky nebo s překlady.

7. Analýza dat

Pokud sbíráte data například v Google Analytics, ale neumíte s nimi dál pracovat, AI vám s tím může pomoci a poradit vám, jaké další kroky jsou pro vás vhodné. (Tohle nemám zatím osobně ozkoušeno).

8. Automatizace

V neposlední řadě vám AI nabízí výpomoc v rámci automatizace vašich vlastních procesů. Připravte si s její pomocí příspěvky, e-mailové šablony nebo třeba celou workflow zakázky.

Závěrem bychom chtěly upozornit, že je potřeba věci po AI kontrolovat a koukat na ně kriticky, nikoliv je vzít jako dogma. K chybám dochází a je dobré s tím počítat. I tak vám ale mohou práci významně usnadnit za málo peněz nebo dokonce zcela zdarma. Pokud jste přemýšlely, jak něco delegovat, abyste měly více času na focení tohle může být cesta :-)

Zpět na výpis článků

Sleduj nás na Instagramu @zenyzaobjektivem