Foto: Pavlína Lindová

Článek

Jak odhodit obavy z větších zakázek

Pavlína Lindová
Napsala
Pavlína Lindová

Studentka fotografie a filmu, nejčastěji fotí portréty či fashion. Ráda dokumentuje i lásku, a tak ji často uvidíte pobíhat po svatbách, lesích a loukách s páry. Při focení si zakládá na přátelské a uvolněné atmosféře, proto se fotografované snaží vždy poznat a dodat jim tu správnou chuť do focení. Věta, že nejste fotogeničtí neexistuje!

https://www.pavlinalindova.cz/ https://www.instagram.com/lindova.p/ https://www.instagram.com/love_by_lindova.p/ https://www.facebook.com/lindova.p

Troufám si říci, že obavy z prvních zakázek měla snad každá z nás. Ať už se jedná o focení rodin, párů nebo produktové focení. V tomto článku se nebudeme zaměřovat na nacenění práce, ale na práci jako takovou. Je několik možností, jak jste se k větší nabídce dostali. Podle toho je dobré odvíjet svou přípravu na samotnou zakázku.

Je dobré si uvědomit, že pokud vás někdo požádá o focení, vybírá si vás dle vašeho portfolia, které se mu líbí. Často se ale stane, že vás požádá například váš známý o nafocení svatby, přesto, že máte zkušenosti minimální, nebo jen jako druhá fotografka. Pokud vás někdo najme na focení svatby, ale vy žádnou v portfoliu nemáte, dá se očekávat, že ani on nemá velká očekávání. I přesto je dobré se se zákazníkem domluvit na jeho představě a odpovědět si, zda jeho očekávání dokážete naplnit. Dejte si jasná pravidla: kolik fotek pošlete, jak dlouho na svatbě budete, za kolik peněz, jakou úpravu zvolíte atd. To vše vám pomůže ke klidné duši a k eliminaci možných problémů.

Foto: Pavlína Lindová

Pokud už máte s focením větší zkušenosti, ale ozvala se vám velká firma se zakázkou takových rozměrů, že se vám podlomila kolena, zachovejte chladnou hlavu. Stejně jako v předchozím případě, i s firmou si určete přesná pravidla a podmínky. V takovém případě doporučuji si focení přesně rozplánovat, rozkreslit a najít tu správnou inspiraci.

Já osobně si na focení vždy dělám moodboardy, nejčastěji na Pinterestu, které mi pomohou se základní inspirací a sdělením myšlenky. Poté přichází na řadu hledání lokace. Pokud ji máte pevně danou, tím líp. Vybírejte takovou, která odpovídá konceptu i vaší představě. Lokaci si předem projděte, ať vás v den focení nic nepřekvapí. Modelky, oblečení, vizáž.. Občas i to musí řešit fotograf. Opět doporučuji inspiraci na Pinterestu, Tumblr nebo Instagramu. Velmi se mi osvědčilo předkreslování fotografií. Nejsem žádný velký malíř, ale základní náčrt se vždy hodí. Nejlépe k němu promyslet i ohnisko, kterým fotit, popřípadě světla. Skvělým pomocníkem je i Cine Tracer, ve kterém si můžete přesně rozložit světla tak, jak je chcete mít na focení. Tuto preprodukci mě naučila práce u filmu, ale věřte mi, že to neskutečně ušetří síly i při focení. A hlavně čas, který byste na místě věnovaly vymýšlení záběrů.

Foto: Pavlína Lindová

Pokud si vše dopředu rozmyslíte opadne z vás i nervozita z velkého focení. Navíc, pokud firmě pošlete všechny tyto podklady, uvidí, že práci berete vážně a bude s vámi ráda spolupracovat!

Na závěr bych ještě řekla, že žádný zkušený z nebe nespadl a i zkušení fotografové dělají chyby. A dělají chyby i ve velkých zakázkách. Proto se nebojte experimentovat, vyjděte ze své komfortní zóny a foťte, foťte, foťte.

Zpět na výpis článků

Sleduj nás na Instagramu @zenyzaobjektivem