Článek

Kreativní projekty - k čemu jsou a do jakých se pustit?

Jona Novak
Napsala
Jona Novak

Johana Novak je zkušená konzultantka z Prahy, specializující se na podporu žen-fotografek v rozvoji jejich podnikání v digitálním světě. Díky své vlastní zkušenosti jako profesionální fotografka, má Johana hluboké znalosti businessových potřeb a výzev, se kterými se fotografky setkávají. I proto založila projekt Ženy za objektivem, aby mohla dalším fotografkám podat pomocnou ruku. Svou práci ve fotografii, spojenou s bohatými znalostmi v oblasti e-commerce a online marketingu, využívá k poskytování cíleného poradenství a strategií pro zlepšení online prezentace a prodeje. Johana je zastánkyní automatizace procesů a inteligentního využití technologií. Její přístup je založen na kombinaci osobních zkušeností, kreativity a strategického myšlení, což činí z Johany ideálního partnera pro fotografky, které chtějí své podnikání posunout na další úroveň.

https://johananovak.cz https://www.instagram.com/johana_novak/

V dnešním článku se zblízka podíváme na kreativní projekty. Dozvíte se, proč si myslíme, že se vyplatí do nich investovat čas, energii a třeba i peníze, a probereme i konkrétní projekty, které známe.

Co jsou kreativní projekty?

Když řekneme “kreativní projekt”, máme na mysli cokoliv, co vytvoříte jen tak, pro sebe, do portfolia, nebo třeba pro konkrétní publikum. Nikdy se nejedná o zakázku, vždy je to vaše osobní tvorba. Kreativní projekty můžete odfotit tzv. do šuplíku, ale můžete je také dle libosti publikovat. Vždy by měly mít jasný cíl. U individuálních projektů si pravidla, a tedy i zadání, tvoříte vy, u skupinových se držíte toho, co je dáno.

Proč bych měla investovat do projektu, který není zakázka?

První důvod, který se nabízí, je samozřejmě cíl projektu. Ať už si nastavíte pro projekt jakýkoliv cíl, třeba že se chcete naučit zálohovat fotky každý den, zrychlit editační proces atd., bude samozřejmě tento cíl vaším důvodem číslo jedna. Proto to děláte.

Každý kreativní projekt vás ale bez ohledu na daný cíl posune dál. Buď se něco nového naučíte nebo si vytříbíte styl a vizuální jazyk nebo se naučíte vnímat svět okolo vás v trochu jiném světle. A často všechno najednou.

Neméně důležitým důvodem je i to, že děláte něco pro sebe. To se může hodit v kolotoči náročných zakázek, nebo pokud někdy budete potřebovat připomenout, proč jste s focením začaly, či znovunajít ztracenou inspiraci. Zkrátka a dobře, z focení pro sebe můžete čerpat v horších časech, a to i zpětně. Pokud je navíc budete dělat pravidelně, můžete na nich měřit svůj posun.

V neposlední řadě, i fotky z kreativních projektů mohou najít své využití. Popřemýšlejte, jestli jste nevytvořily něco, co by stálo za přihlášení do soutěže, zaslání do magazínu, nebo si udělejte z fotografií soubor a zkuste uspořádat vlastní výstavu. Fantazii se meze nekladou. Kdo ví, třeba máte mezi fotkami opravdové poklady. Ale i kdyby ne, vytrvejte, jednou to přijde.

Jaké kreativní projekty se nabízí?

Kromě těch vlastních, které si vymyslíte na míru, můžete sáhnout i po některém ze zaběhlých a osvědčených. Výhodou v takovém případě můžou být jasně daná pravidla, i propojení s dalšími lidmi, kteří se projektu účastní.

Week of life

Asi nejznámější český projekt je Week of life. Jak název napovídá, v rámci projektu zaznamenáváte týden (nebo libovolný počet týdnů) střípky ze svého života. Každý den popíšete devíti fotkami, což je vcelku výzva, zejména pokud váš týden není zrovna nabitý dobrodružstvím. Ale v tom je právě to kouzlo. Jen málokterý projekt vás naučí koukat na svět okolo vás jinýma očima tak rychle jako Week of life. Fotky můžete publikovat přímo na stránkách projektu, ale taky třeba na sociálních sítích.

365, aneb fotka každý den

Pokud se chcete naučit vytrvalosti, zkuste fotit rok v kuse. Každý den alespoň jednu fotku, tak zní hlavní pravidlo 365. Téma může být volné, fotky můžete a nemusíte zveřejňovat, ale určitě si odnesete cenné zkušenosti. Pokud se fotky zveřejňovat rozhodnete, doporučujeme využít instagramu, kde pod hashtagem #project365 najdete další lidi, kteří se výzvy účastní. A fakt není potřeba čekat na prvního ledna ;)

52, aneb fotka každý týden

I projekt 52 vás naučí vytrvalosti, nicméně není třeba fotit denně. Každý týden si stanovíte téma, a to pak v daném týdnu alespoň jednou zachytíte. Spousta lidí však fotí i nadále každý den a na závěr pak jen vyberou jednu ze sedmi fotek, které na dané téma pořídili. Tu nejlepší. Pokud k tomu přistoupíte stejně, můžete si nacvičit i často těžká rozhodnutí mezi dvěma a více skvělými fotkami. To se vám určitě bude jednou šiknout. A pokud byste náhodou nevěděly, co si dát za téma? Prohledejte Pinterest, napiště “52 photo project” a nápadů najdete habaděj.

50x a stále poprvé

Tenhle kreativní projekt není “ofiko” výzva a nemá daný název, ale je to ve fotokruzích oblíbené a často doporučované cvičení. Pokud se chcete naučit vidět věci v novém světle, není nic lepšího než je fotit pořád dokola. A zas a znovu, a pak ještě aspoň jednou. Většina lidí doporučuje vybrat si jednu věc a tu fotit každý den po dobu alespoň jednoho týdne, ale klidně si dejte měsíc, nebo třeba rok, je to jen na vás.

Pokud vás kreativní projekty baví, dejte nám vědět a třeba vymyslíme i nějaký unikátní pro Ženy za objektivem!

Zpět na výpis článků

Sleduj nás na Instagramu @zenyzaobjektivem