Foto: Veronika Kameníková

Článek

Na co nezapomenout při přípravě na focení

Veronika Kameníková
Napsala
Veronika Kameníková

Začínala běháním po zahradě s maličkým kompaktem, aby měla fotky do školního fotokroužku. O pár let později googlila, jak probíhá svatba, když měla svou první nafotit. Při studiu žurnalistiky si splnila sen o fotce v novinách, ale zjistila, že novinařina není nic pro ni. Psaní a focení se později spojilo v práci se sociálními sítěmi a k focení svateb přirozeně postupně přibyly také rodiny.

https://www.instagram.com/veronika.foto/ https://cz.linkedin.com/in/veronika-kovarova

Kývly jste na nabídku focení, ale od té doby vám nervozita nedá spát? Nepodceňte přípravu a všechno dobře dopadne. Na co je dobré před focením myslet?

Zadání

Začněte u toho, že si se svým klientem co nejvíce ujasníte představu o výsledných fotkách i průběhu focení. Není fotka jako fotka. Je totiž rozdíl, jestli bude aranžovaná, barevná, černobílá. Jestli máte zachytit konkrétní dění, nebo spíš náladu akce. Ujasněním předejdete nedorozuměním při samotném focení i následném editu nebo odevzdávání fotek. Pokud je to větší zakázka, například svatba nebo firemní focení, ideální je se předem osobně potkat. Může se stát, že narazíte na to, že některá přání splnit nedokážete. Třeba fotku z dronu nebo odevzdání fotek ještě v daný den. Ať je to cokoli, je dobré, zjistit nesoulad v představách včas.

Pokud jste na žádnou prekérku nenarazily, můžete se do další přípravy vrhnout o něco klidnější, už víte, co čekat a co čeká druhá strana!

Foto: Veronika Kameníková

Technika

Sice se říká, že na ní nezáleží, ale víme, jak to je. Vyjděte z požadavků. Máte pro situace, které mohou nastat, vhodný objektiv? Budete potřebovat blesk? Narazit můžete třeba při focení rodiny v jejich bytě, kde může být málo světla i místa zároveň. Je dobré mít proto s sebou i širší ohnisko s dobrou světelností. Panika může přijít i ve chvíli, kdy při focení akce padne tma a vy nemáte k dispozici blesk.

Všemu zmíněnému se dá předejít. Pokud jste zjistili, že vám nějaké vybavení chybí, dá se půjčit. Ať už od zkušenějších přátel, tak z oficiální půjčovny. Není to zadarmo, ale pokud některou část techniky využijete jen občas, vyplatí se to.

Na klidu při focení důležitějších a neopakovatelných událostí určitě přidá mít záložní tělo fotoaparátu. Případně druhý foťák s univerzálním ohniskem. Nikdo to nechceme přivolávat, ale nikdy nevíte, kdy se třeba závěrka rozhodne nezavřít. Kromě toho je praktické mít k dispozici dva foťáky najednou s různými ohnisky.

Samotnou kapitolou je pak příprava techniky přímo na focení. Historku o tom, jak se fotografovi vybil foťák po pár fotkách jsme slyšely asi všechny. Noční můra všech fotografů! Záleží na výdrži konkrétní baterky, ale minimálně jedna záložní je základ na jakékoliv focení. Osobně si vždy beru s sebou i nabíječku. Pořád lepší hledat zásuvku, než mít po zbytek dne vybitý foťák. Pokud používáte blesk, nezapomeňte, že i on má baterky, které se mohou vybít. Důležité je mít také dostatek paměti na SD kartách. I pokud má vaše karta dostatečnou kapacitu, je dobré mít u sebe minimálně jednu záložní. Kdyby náhodou.

Foto: Veronika Kameníková

Inspirace

Jste stále ještě nervózní a bojíte se, že budete na místě fotograficky panikařit? Pokud jste nejistá v nastavení foťáku, projděte si foto weby, kde se u fotek zobrazují i informace o nastavení foťáku a najděte si podobný typ fotek, jaké se chystáte fotit. Ať už je to rodina, sportovní zápas nebo ohňostroj, vše už nejspíš fotil někdo před vámi.

Ať už fotky pózujete, nebo ne, hodí se mít v záloze pár póz, ke kterým se uchýlíte, když vás zrovna nebude nic napadat. Inspiraci můžete hledat třeba na Pinterestu nebo na Instagramu. Pro ještě větší klid si můžete inspiraci uložit do telefonu. Pak už si na vás panika nepřijde. A možná se ještě zasmějete při zkoumání, jak dát tu ruku, aby se to podobalo póze na fotce.

Foto: Veronika Kameníková

Místo a čas

Víte, co vás čeká, technika nachystaná, inspirace nasátá. Než bude čas vyrazit, ujasněte si, že víte kam a potvrďte si daný čas. Možná to zní banálně, ale obzvlášť v případě focení svatby je dobré si přesné místo ujasnit, ideálně získat GPS souřadnice. Není Lhota jako Lhota, dokonce i Krumlovy jsou minimálně dva! I já jsem už čekala na předsvatební schůzku v jiné kavárně – měli více poboček. Na stejné ulici. Tak bacha! Když už bezpečně víte kam, nezapomeňte připočítat dostatečnou časovou rezervu.

Hodně štěstí!

Zpět na výpis článků

Sleduj nás na Instagramu @zenyzaobjektivem