Foto: Jona Novak

Článek

Proč nemám ostré fotky?
5 nejčastějších chyb, na které si dát pozor

Jona Novak
Napsala
Jona Novak

Johana Novak je zkušená konzultantka z Prahy, specializující se na podporu žen-fotografek v rozvoji jejich podnikání v digitálním světě. Díky své vlastní zkušenosti jako profesionální fotografka, má Johana hluboké znalosti businessových potřeb a výzev, se kterými se fotografky setkávají. I proto založila projekt Ženy za objektivem, aby mohla dalším fotografkám podat pomocnou ruku. Svou práci ve fotografii, spojenou s bohatými znalostmi v oblasti e-commerce a online marketingu, využívá k poskytování cíleného poradenství a strategií pro zlepšení online prezentace a prodeje. Johana je zastánkyní automatizace procesů a inteligentního využití technologií. Její přístup je založen na kombinaci osobních zkušeností, kreativity a strategického myšlení, což činí z Johany ideálního partnera pro fotografky, které chtějí své podnikání posunout na další úroveň.

https://johananovak.cz https://www.instagram.com/johana_novak/

Jedno z nejčastějších témat v naší skupině jsou ostré fotky, respektive nedostatek ostrosti. Dneska se proto podíváme na 5 nejčastějších chyb, které možná způsobují, že vaše fotky nejsou tak ostré, jak si přejete, a které můžete velmi snadno odstranit.

1. Špinavá technika

Hned první a opravdu tou vůbec nejčastější (a zároveň velmi snadno odstranitelnou!) chybou je špinavá technika. Pokud to ještě neděláte, jednoduše čistěte, čistěte a zase čistěte. Minimálně před každým focením, někdy ale i v jeho průběhu, očistěte objektiv. Máte na něm nasazený filtr? Očistěte i prostor mezi objektivem a filtrem.

K čištění používejte hadřík z mikrovlákna (na mastnější nečistoty) a čisticí balónek (na prachové částice). Některé nečistoty nemusí být na první dobrou na fotce vidět, ale můžou způsobit neplechu právě v rámci ostrosti, které si navíc často všimnete až při editaci. Pokud fotíte s dětmi, které mají tendence na objektiv sahat, čistěte klidně i v průběhu focení, třeba mezi jednotlivými sériemi fotek!

2. Nízká clona

Pokud fotíte na velmi nízkou clonu (například f1.4, f1.2) bude ostrý opravdu jen malý kousek fotografie. Může se to zdát na první pohled jasné, a přece to mnohé překvapí. Nízká clona samozřejmě není chyba, ale pokud máte s ostrostí problémy, zkuste trochu přiclonit.

Foto: Jona Novak

3. Pomalý čas

Říká se, že z ruky udrží většina lidí čas 1/60 nebo rychlejší. Pravda je, že tohle číslo je dost individuální, ba dokonce proměnlivé. Já například zvládnu při tomto času vyfotit produkt, ale jen pokud jsem v dobré kondici. Jakmile jsem hladová, unavená, nebo mi není dobře, vím, že se mi začnou klepat ruce, a nastavuji raději minimálně 1/100, nebo si vezmu k ruce stativ. Ve chvíli, kdy proti mě nestojí nehybný produkt, ale pohyblivý objekt, jdu s jistotou na 1/250. Na tenhle čas pak zvládnu portréty dospělých i dětí. Někdy ale můžete potřebovat čas ještě rychlejší. Zkoušejte, kolik udržíte, a pokud s ostrostí bojujete a máte tu možnost, postavte foťák na stativ.

Neostrost pohybem nemusí být vždy chybou a v poslední době jsou záměrně mázlé fotky navíc v trendu. Pokud takto fotíte záměrně, proč ne.

Foto: Jona Novak

4. Prohlížíte náhledy

Nemám na mysli prohlížení náhledu ve foťáku, nýbrž náhledy v programu při postprodukci. Pokud využíváte například Lightroom s nastavením, díky kterému je o poznání rychlejší, je náhled pravděpodobně méně kvalitní a výsledná fotka bude pravděpodobně daleko ostřejší, než to, co vidíte. Nejste si jistá, jestli je to tím? Jednodouše fotku vyexportujte bez doostření a uvidíte.

5. Doostření

Většina fotek doostřit potřebuje. Obzvlášť pokud máte v hlavě představu superostrého portrétu, kde je vidět každý pór, budete kromě pořádného nastavení potřebovat fotce pomoci i v postprodukci. Můžete zvolit celoplošné doostření při exportu nebo některou z doostřovacích technik, kterou můžete aplikovat na celou fotku, ale také třeba lokálně.

Důvodů může být samozřejmě mnohem více, včetně špatné/rozbité techniky... pokud vám dnešní článek nepomůže, hledejte dál a my se k tématu nejspíš v budoucnu také ještě vrátíme! :)

Zpět na výpis článků

Sleduj nás na Instagramu @zenyzaobjektivem