Foto: Veronika Kameníková

Článek

Rodinné focení: V ateliéru, venku, nebo doma?

Veronika Kameníková
Napsala
Veronika Kameníková

Začínala běháním po zahradě s maličkým kompaktem, aby měla fotky do školního fotokroužku. O pár let později googlila, jak probíhá svatba, když měla svou první nafotit. Při studiu žurnalistiky si splnila sen o fotce v novinách, ale zjistila, že novinařina není nic pro ni. Psaní a focení se později spojilo v práci se sociálními sítěmi a k focení svateb přirozeně postupně přibyly také rodiny.

https://www.instagram.com/veronika.foto/ https://cz.linkedin.com/in/veronika-kovarova

Rodinné focení kdysi nahradilo malbu rodinných portrétů, výsledkem byla fotka narovnané skupiny u jednobarevného pozadí. Dnešní rodinné fotky už ale vypadají jinak, stejně tak způsob, jakým se fotí.

Ateliér už obvykle není strohým prostorem s pozadím, někde v zákoutí fotoobchodu. Dnešní ateliéry jsou často útulným pokojem, kde pozadí není jen rolí papíru, ale tvoří ho skutečný nábytek a doplňky, které fotografové specializující se na rodinné fotky často obměňují tematicky v závislosti na ročním období. Jsou ale i rodinní fotografové, kteří ateliér vůbec nemají a fotí spíše reportážně, ať už venku na procházce, nebo přímo u konkrétní rodiny doma. Mít ateliér tedy určitě není nutnost, jako ostatně všechno, má to svoje pro i proti.

Foto: Veronika Kameníková

Pro a proti focení v ateliéru

Hlavní výhodou ateliéru je, že máte absolutní kontrolu nad světelnými podmínkami. To vyžaduje trochu znalosti práce se světly a blesky, ale jak se to jednou naučíte, vaše fotky budou dokonale nasvícené vždycky, ať je venku pravé poledne nebo pod mrakem. Nutno říct, že dnes už jsou také ateliéry, kde fotograf pracuje s přirozeným světlem zvenčí, i tady si lze ale pomoci, například barvami v interiéru a podobně.

V ateliéru můžete poskytnout klientům pohodlné zázemí, ať už je to přebalovací pult, gauč, wc nebo káva. Pokud k vám jdou poprvé i samotné místo na ně může udělat dobrý dojem a dobře je naladit ještě než dojde na samotné focení. Své zázemí můžete mít v ateliéru i vy, žádné stresy, že si zapomenete na focení kartu, správný objektiv nebo deku na sezení v trávě.

Ateliér může být i vaší kanceláří, místem pro práci, kde vás nic a nikdo neruší. Klienti zároveň budou vědět, kde sídlíte a kde vás najdou, nebudete s nimi muset vymýšlet místo setkání.

Svůj prostor si můžete neustále dotvářet a měnit k dokonalosti, obzvlášť pokud vás baví vybírání různých doplňků a výzdoby. Na druhou stranu může být pro někoho náročné fotit stále ve stejném prostoru, který svádí spíše k pózování než přirozenému pohybu.

Hlavní nevýhodou jsou pak náklady. Pokud nemáte ateliér přímo ve vlastních prostorách, budete muset počítat s nájmem, ať už je váš kalendář zrovna plný, či nikoli. Nezanedbatelné budu obzvlášť v současnosti také energie. A samozřejmě případně také pořízení ateliérových světel, nábytku a podobně.

Foto: Veronika Kameníková

Pro a proti rodinného focení bez ateliéru

Ať už budete fotit rodiny venku, nebo přímo doma, žádné focení nebude stejné. To je na jednu stranu skvělé, ale pro někoho možná trochu děsivé.

I pokud se vydáte dvakrát do stejného parku, bude možná volná jiná lavička, jinak vzrostlá tráva, rozkvetlé jiné keře. Venkovní prostor se dá skvěle kreativně využít a pokud focení pojmete jako procházku, i ti, co jsou před objektivem nervózní, často ani nepostřehnou, že už se fotí. Což platí i pro ty nejmenší, focení může být skvělá hra plná vyhazování do vzduchu nebo chození po spadlém kmeni. Prostředí tak udělá velkou část práce za vás a fotky tak budou přirozenější a živější.

Počasí si nevyberete. Hrozí proto složitější logistika a přesuny termínů či mrznutí prstů na spoušti. Co se dá alespoň částečně ovlivnit je světlo, například tím, v jakou denní dobu focení domluvíte –⁠   když u malinkých dětí se často konkrétní čas přizpůsobuje hlavně jejich denní rutině a západ slunce nejspíš neklapne. :)

Obzvlášť při focení miminek je pak častou alternativou ateliéru focení přímo u rodiny doma. Můžete tak zachytit nejen portréty v útulném domácím zákoutí, ale i běžné okamžiky ze života rodiny. Výhodou je, že se tu klienti budou cítit doslova jako doma a zachytíte je co možná nejpřirozeněji. Trochu pastí mohou být nevyzpytatelné světelné podmínky, spousta rušivých prvků a  velikost prostoru v případě, že nebudete počítat s širšími ohnisky. Jednoduše se vám v malém pokoji nevejdou všichni do záběru.

Pro vás jako pro fotografa focení mimo ateliér znamená více ježdění, balení a chystání techniky a komunikace s klienty kolem domluvy místa. I z toho mohou plynout některé náklady navíc.

Foto: Veronika Kameníková

Ať už jste spíše pro ateliér, či ne, vyberte si především to, co je vašemu stylu blízké, obě varianty mají mezi klienty své příznivce. Nezapomeňte jim ale při domluvě focení říci, jak focení u vás probíhá, ať víte, že se potkávají vaše očekávání. Focení v ateliéru si můžete také vyzkoušet u někoho z kolegů, případně na workshopu a zjistit, jak vám vyhovuje.

Já vlastní ateliér nemám a rodiny fotím venku i doma. Na druhou stranu se občas někteří na možnost focení v interiéru ptají a obzvlášť před Vánoci, kdy je obvykle poptávka po fotkách pro babičky a počasí všelijaké, by se někdy hodil. :)

Zpět na výpis článků

Sleduj nás na Instagramu @zenyzaobjektivem