Foto: Priscilla du Preez, Unsplash

Článek

Sharing is caring aneb buďte kolegyně, ne konkurentka

Veronika Kameníková
Napsala
Veronika Kameníková

Začínala běháním po zahradě s maličkým kompaktem, aby měla fotky do školního fotokroužku. O pár let později googlila, jak probíhá svatba, když měla svou první nafotit. Při studiu žurnalistiky si splnila sen o fotce v novinách, ale zjistila, že novinařina není nic pro ni. Psaní a focení se později spojilo v práci se sociálními sítěmi a k focení svateb přirozeně postupně přibyly také rodiny.

https://www.instagram.com/veronika.foto/ https://cz.linkedin.com/in/veronika-kovarova

„Amatéři si konkurují, profesionálové si pomáhají,“ tak znělo motto několika ročníků Festivalu svatebních fotografů a kameramanů, které mi i po letech zůstalo v paměti. Sociální sítě nás vedou k neustálému porovnávání. Máte pocit, že nikdy nejste dost dobré, že ostatní mají lepší fotky i zajímavější zakázky. Je to past, vždycky najdete někoho, kdo bude lepší.

Ostatní fotografy můžete vnímat buď jako konkurenci, nebo jako kolegy a kolegyně. Zatímco s konkurencí můžete soupeřit a nic moc dobrého to nejspíš ani jedné straně nepřinese, s kolegy můžete vyrazit na kafe nebo pivo a vzájemně si postěžovat, co vás zrovna trápí i sdílet své radosti, jako je nový objektiv nebo typ úpravy. Nesoupeřte, ale posouvejte se společně.

Foto: Priscilla du Preez, Unsplash

Najděte si svou komunitu. Pokud tento článek teď čtete, tak už jste ji možná našly tady u nás, mezi Ženami za objektivem, z toho máme radost. Focení je do jisté míry dost osamělou prací u počítače. S klienty sice možná důkladně proberete počasí nebo začátek školního roku, ale že vám poslední dobou přijdou vaše fotky neostré s nimi nejspíš řešit nebudete. Když se ale se svým problémem svěříte jinému fotografovi, je dost možné, že problém během pár minut společně odhalíte a najdete několik dalších věcí, které dlouhodobě řešíte oba. Kromě té naší funguje na Facebooku i spousta dalších fotografických skupin, jen bacha, některé vás budou hodně spamovat. Komunity vznikají také kolem jednotlivých značek, festivalů a workshopů nebo třeba fotoobchodů a půjčoven. Ve spoustě měst najdete také lokální fotokluby nebo skupiny lidí setkávající se u “fotopiva” (ostatně i my pořádáme občas "fotosrazy", kam s námi můžete vyrazit).

Pokud jste zkušenější, zkuste vy samy nabídnout začínajícím kolegům pomocnou ruku. Může to být jednoduchá rada s nastavením fotoaparátu či exportu, společné focení nebo třeba kompletní placený mentoring. Vzpomeňte si, co v začátcích nejvíce pomohlo vám? Ne nadarmo se také říká, že učením druhých se naučíte nejvíce vy samy. Můžete tak získat na svou práci nový náhled a třeba zjistit, že ne všechny zajeté rutiny jsou stále funkční.

Vaše motivace by měla být nezištná, nicméně dobré vztahy s kolegy vám kromě přátelství a úspor za terapii mohou přinést také vzájemná doporučení klientů a zakázek na které jeden z vás už buď nemá kapacitu nebo jde o typ focení, kterému se vy sami nevěnujete.

Pokud v ní ještě nejste, rády vás uvítáme u nás ve skupině. Jo a pokud bojujete s neostrými fotkami, tak o nich jsme psaly zrovna tady. :)

Zpět na výpis článků

Sleduj nás na Instagramu @zenyzaobjektivem